Odborári zasadnú za rokovací stôl s premiérom zrejme už v pondelok

02.12.2012 Bratislava

Bratislava 2. decembra (TASR) - Školskí odborári by mali pokračovať v rokovaniach s vládou už v pondelok (3.12.). "Čo sa týka samotných rokovaní, význam informovať má až po finálnych rozhodnutiach, ktoré budú výsledkom dohody oboch strán," povedala dnes pre TASR premiérova hovorkyňa Beatrice Hudáková.

Líder školských odborárov Pavel Ondek v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy cez víkend vyhlásil, že ak vláda a školskí odborári nedospejú do stredy (5.12.) k dohode, obnoví sa štrajk alebo protesty. Práve do stredy majú odborári zaujať stanovisko k rozpracovanému memorandu. O jeho obsahu nechcú odborári ani vláda informovať.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa v piatok (30.11.) stretol so zástupcami samospráv a hovoril s nimi aj o vnútorných kapacitách v rámci financovania školstva. "Zdá sa nám, že by tam mohli byť určité rezervy, ktoré by sme mohli použiť na uspokojenie nárokov ľudí," povedal v piatok.

Ondek v sobotnej diskusii vyhlásil, že podľa informácií odborárov, samospráva v roku 2011 nevyplatila školským zamestnancom 28 miliónov eur, ktoré boli určené na ich platy. "Máme zistené, že v roku 2011, hoci bol schválený štátny rozpočet pre školstvo tak, že bol balík prostriedkov určený na mzdy zamestnancov, z tohto balíka nebolo vyplatených 28 miliónov eur v roku 2011 a boli použité na prevádzku škôl," vyhlásil líder školských odborárov. Podľa ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) analytici Inštitútu finančnej politiky, ktorý patrí pod Ministerstvo financií SR, vypočítali, že minulý rok išlo na jedného učiteľa o 100 eur menej, než ako to bolo rozpísané v štátnom rozpočte. "Peniaze idú cez tie filtre, idú cez tých zriaďovateľov," zdôvodnil.

Napriek tomu, že štrajkový výbor prerušil štrajk školských zamestnancov v stredu (28.11.) večer, niektoré školy neučili do konca týždňa. V pondelok zostáva zavretá bratislavská ZŠ Karloveská a Gymnázium Metodova. Na Spojenej škole Novohradská v Bratislave študenti organizujú na podporu svojich učiteľov v pondelok popoludní koncert, na ktorom má vystúpiť skupina Para, Puding pani Elvisovej a Konečná verzia, no tiež spisovatelia Monika Kompaníková a Ivan Štrpka.
 

Vyberte región